Úhrady ESA a zápis ze schůze

Materiály ohledně hrazení léčby ESA (erythropoetin stimulating agents) a Všeobecnou zdravotní pojišťovnou v roce 2007

Vážení členové ČNS,
jak jsme vás již informovali prostřednictvím našich webových stránek, probíhala v posledním roce mezi ČNS a VZP a dále mezi ČNS a Kategorizační komisí při MZd rozsáhlá a složitá jednání ohledně úhrady ESA jak u dialyzovaných nemocných, tak u nemocných v predialýze.

ČNS v minulém roce navrhla změnu kategorizace ESA. Navrhovala, aby se arbitrálně stanovená hranice, od které je možné léčit nemocné s chronickým renálním selháním či v dialyzačním léčení, zvýšila ze současných 90 g/l hemoglobinu na 110 g/l z důvodu zlepšení kvality života a snížení kardiovaskulární mortality u našich nemocných. Toto zvýšení jsme opírali o výsledky řady publikovaných studií a především o doporučení EBPG.
Tato změna ale nebyla Kategorizační komisí akceptována a ke změně ve specifikaci „P“ nedojde.

Současně se zrušením centrálně nakupovaných léčiv (mezi než byly zařazeny i ESA) došlo v roce 2006 k novým pravidlům úhrady těchto preparátů. Ve své úhradové vyhlášce z roku 2006 VZP navrhla úhradu ESA pro dialyzované nemocné ve výši 5990 Kč/měsíc za předpokladu splnění určitých podmínek (nejméně 8 HD/měsíc a adekvátní počet výkonů u dalších akceptovaných kódů – 18550, 18530, 18570, 18513, 18515). Otázku úhrady ESA v predilýze tato vyhláška neřeší. ČNS se ale po analýze dat z námi dostupných zdrojů (studie EPO z roku 2004, data z RDP z roku 2005) proti této vyhlášce odvolala, jelikož částka 5990Kč je nedostatečná a nezaručuje adekvátní léčbu našich nemocných (částka představuje cca 4400j/týden/pacienta; cca 63,4j/kg/pacienta na týden). Pro srovnání – dle námi analyzovaných dat ale celková dávka ESA, která byla aplikována 1 dialyzovanému nemocnému v roce 2005 byla kolem 5600j/pacienta/týden; průměrná dávka ESA aplikovaná dialýzovaným nemocným v zemím EU (kromě bývalého východního bloku a Slovinska) je
≥ 90j/kg/pacienta/týden.

VZP sice naše odvolání neakceptovala, nicméně spolu s Asociací dialyzačních středisek byla ČNS přizvána na jednání na VZP ohledně úhrady ESA v roce2007. Některé informace z tohoto jednání jsou uvedená níže.

Datum konání: 12.2.2007
Místo konání: Ústředí VZP, Praha Orlická
Přítomni:
Za VZP: schůze vedená MUDr. Pokorným
Za Asociaci dialyzačních středisek: MUDr. T. Jirka (Fresenius Medical Care),
MUDr. M. Hrubý (BBraun)
Za ČNS: Doc. MUDr. R. Ryšavá, CSc.

VZP má dosud k dispozici data týkající se vynaložených prostředků na léčbu ESA vykázaných za první pololetí roku 2006 pod odborností 128 (dialýza) celkově a data vykázaná pod odborností 108 pouze od ambulantních poskytovatelů péče (nejsou zakalkulována data z ambulancí v rámci nemocničních zařízení). Z těchto dat vyplynulo, že v prvním pololetí roku 2006 byla na 1 dialyzovaného nemocného uhrazena částka 6650 Kč/měsíc. Tuto sumu VZP garantuje hradit i v 1. pololetí roku 2007. Dále zde bylo zmíněno, že odbor léčiv VZP oznámil, že od 1.4.2007 dojde ke snížení ceny ESA o 20% oproti ceně v roce 2005, čímž by mělo být možné nakoupit větší množství jednotek ESA za přislíbenou částku. Tento příslib považujeme za významný průlom v jednání s VZP.

Pokud jde o hrazení ESA v predialýze, zde je nutné se držet preskripčního omezení pro ESA (bude hrazeno ZZ u nemocných s chronickým renálním selháním s hladinou hemoglobinu pod 90 g/l). V těchto případech bude ESA hrazena formou ZULP, nutné je vykazovat pod odborností 108 (nefrologie).
Problémem se ale jeví špatné vykazování ESA v predialýze. Řada nemocných s CHRS je vykazována pod odborností 101 (interna) či není vykazována vůbec (dříve byli tito nemocní léčení z centrální dodávky a nebyly vykazováni pojišťovně). O tyto kódy jsme se tedy ochudili a VZP je nemá zahrnuté v kalkulaci úhrady ESA pro predialýzu pro rok 2007. Naopak, u některých dialyzovaných (v CAPD) jsou náklady na ESA vykazovány pod odborností 108, zatímco by bylo správné (i z hlediska úhrady VZP) je vykazovat pod odborností 128. Zde bychom rádi apelovali na všechny, aby léčba ESA byla vykazována pod správnou odborností v závislosti na typu poskytované péče.

VZP nově připravuje kód 99991, který by umožňoval vykázat pojišťovně v jeden den celé množství vydaného ESA na dané období (většinou na 1 měsíc).
Závěrem je třeba uvést, že ČNS se intenzivně snaží zlepšit situaci našich nemocných léčených ESA. Nicméně je nutné si uvědomit, že na tato jednání jsme zváni jen jako odborní „konsultanti“, ale partnery pro pojišťovny jsou poskytovatelé zdravotní péče, tedy Asociace dialyzačních středisek ČR či Asociace nemocnic ČR (s nimi totiž podepisuje smlouvy a na nich záleží, jak budou tyto smlouvy formulovány).

Doc. MUDr. Romana Ryšavá, CSc.
Za výbor ČNS